Няколко души бяха задържани по време на неразрешени протести в Минск, заяви говорителят на полицията Наталия Ганусевич пред "Спутник".

"Няколко души до момента са задържани заради участието им в незаконни митинги. Всички незаконни действия ще бъдат осуетени", подчерта Ганусевич.

Тя също така напомни на участниците в неразрешени митинги за отговорност.

Протестите избухнаха в Беларус през август, след като опозицията предизвика преизбирането на действащия президент Александър Лукашенко за шести мандат. Антиправителствените митинги продължават и до днес, но оттогава броят им драстично намаля. През февруари Комитетът за държавна сигурност (КГБ) на Беларус заяви, че ситуацията се е стабилизирала и че протестната вълна почти е изчезнала.

Опозицията в Минск отново излезе на протест

Опозицията в Минск отново излезе на протест

Настояват да бъдат освободени политическите затворници...

Междувременно опозицията се надява да възобнови протестите тази пролет. На 25 март, когато опозицията традиционно празнува Деня на свободата, тя искаше да проведе мащабни митинги. Арестувани бяха над 200 души в този ден за нарушаване на закон за масовите събирания.

По-рано през деня разследващият комитет заяви, че е образувал наказателно дело във връзка с призиви за протести на 27 март по каналите на Telegram, включително тези, признати за екстремистки в страната. Опозицията все още заяви планове за провеждане на митинги. Полицията е разположена във възможните зони на протести.

Лукашенко посочи следващия президент на Беларус

Лукашенко посочи следващия президент на Беларус

Един от двама ексминистри вероятно ще го наследи на поста