Мръсният въздух в столицата на Индия - Ню Делхи, достигна "опасни" нива днес, съобщава "Франс прес".

Причината е паленето на стърнища на хиляди места в Северна Индия, съчетано с емисиите от промишлеността и пътния транспорт.

По данни на швейцарското дружество за наблюдение на качеството на въздуха IQAir нивата на най-опасните частици - PM2.5, които са толкова малки, че могат да влязат в кръвния поток - са достигнали 588 на куб. м рано тази сутрин.

Това е почти 40 пъти над максимално допустимите дневни количества съгласно Световната здравна организация (СЗО).

Мръсният въздух скъсява живота в Индия с над 9 години

Мръсният въздух скъсява живота в Индия с над 9 години

Засегнати са близо 40% от населението на страната

IQAir оцени общите нива на замърсяване като "опасни".

Всяка зима, когато въздухът е по-студен, в 20-милионния град се появява смъртоносен смог, причинен от палене на стърнища и други селскостопански отпадъци, промишлени и транспортни емисии.

През 2020 г. проучване на сп. "Лансет" отчете, че през 2019 г. мръсният въздух е довел до смъртта на 1,67 милиона души в Индия, сред които около 17 500 - в столицата.

Властите в Ню Делхи редовно обявяват различни планове за намаляване на замърсяването, например чрез спиране на строителните работи, но с малък ефект.

Изгарянето на оризовите полета след прибиране на реколтата в Пенджаб и други щати продължава всяка година въпреки усилиятана властите да убедят фермерите да използват други методи.

Въздухът на закрито в Делхи е по-мръсен, отколкото на открито

Въздухът на закрито в Делхи е по-мръсен, отколкото на открито

И богати, и бедни са еднакво засегнати от проблема