Замърсяването на въздуха вероятно ще намали продължителността на живота на около 40% от индийците с повече от девет години. Това сочи доклад на Института за енергийна политика на Чикагския университет, публикуван днес, съобщава "Ройтерс".

В него се посочва, че над 480 милиона души, живеещи в обширните части на Централна, Източна и Северна Индия, включително в столицата Ню Делхи, са подложени на значително високи нива на замърсяване.

Според учените, провели изследването, е тревожно, че все повече географски зони в Индия са засегнати от високите нива на замърсяване на въздуха.

Мръсният въздух в Индия отнел живота на 1,24 млн. души през 2017 г.

Мръсният въздух в Индия отнел живота на 1,24 млн. души през 2017 г.

12,5% от всички смъртни случаи

Те посочват, че постигането на целите на Националната програма за чист въздух на Индия (NCAP), стартирана през 2019 г. за овладяване на нивата на опасно замърсяване ще удължи общата продължителност на живота на страната с 1,7 години, а тази на Ню Делхи - с 3,1 години.

NCAP има за цел да намали замърсяването в 102-та най-засегнати града в страната с до 30% до 2024 г. чрез намаляване на промишлените емисии и отработените газове от автомобили, въвеждане на строги правила за горивата в транспорта и горенето на биомаса, както и намаляването на праховите частици.

Според швейцарската IQAir през 2020 г.Ню Делхи е била най-замърсената столица в света за трета поредна година.