Тревожно високи нива на замърсяване на въздуха в сградите в Делхи установи ново проучване. Нивата на PM2,5 - увреждащите белите дробове малки частици във въздуха - в затворените помещения са "значително по-високи" от тези, установени от най-близките правителствени монитори на открито, пише BBC.

Проучването на Института за енергийна политика към Чикагския университет, проведено в периода 2018-2020 г., обхваща хиляди домакинства в индийската столица с различен социално-икономически статус и установява, че богатите и бедните са еднакво засегнати от проблема с мръсния въздух.

13 пъти по-вероятно е домакинствата с високи доходи да притежават пречистватели на въздуха, спрямо тези с ниски доходи. Въпреки това нивата на замърсяване на въздуха в тези домове са били само с 10% по-ниски от домовете на живеещите в неравностойно положение.

"В Делхи равносметката е следната - независимо дали си богат или беден, не можеш да дишаш чист въздух", казва д-р Кенет Лий, водещ автор на изследването.

Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че всяка година около 7 млн. души в света умират преждевременно от болести, свързани със замърсяването на въздуха. Експертите твърдят, че по-голямата част от излагането ни на мръсен въздух всъщност се случва на закрито. Нивата на замърсителите на въздуха в затворени помещения могат да бъдат от два до пет пъти по-високи, отколкото в открити пространства.

Това е особено тревожно за Индия, която е с най-лошото замърсяване на въздуха в света. Там се намират 22 от 30-те най-замърсени града на планетата, а токсичният въздух убива над 1 млн. души всяка година.

Делхи се събуди под токсично небе след фойерверки на фестивала Дивали

Делхи се събуди под токсично небе след фойерверки на фестивала Дивали

Жителите на града се оплакваха от сърбеж в гърлото и сълзене на очите