Качеството на въздуха в индийската столица Делхи падна до опасни нива след фестивала Дивали, по време на който - въпреки забраната за това - жителите на града изстреляха множество фойерверки в небето, предаде BBC.

Според правителствените монитори за качеството на въздуха концентрацията на PM2.5 - опасни частици - в някои части на Делхи в петък е била 999 на кубичен метър, което е максималната стойност. Според индекса за качество на въздуха (Air Quality Index), стойност между 0 и 50 се счита за "добра", а между 51 и 100 - за "задоволителна".

Тази година индийското правителството забрани продажбата на фойерверки около Дивали, за да ограничи нивата на замърсяване. Това изглежда обаче не е спряло жителите на Делхи да ги използват. 

В петък сутринта градът беше покрит с дебел смог, а хората се оплакваха от сърбеж в гърлото и сълзене на очите.

Мръсният въздух скъсява живота в Индия с над 9 години

Мръсният въздух скъсява живота в Индия с над 9 години

Засегнати са близо 40% от населението на страната

Проблемът обаче се превърна и в политически след появата на твърдения, че хвърлянето на вината върху фойерверките е опит да се посегне на хиндуистките празници. Фойерверките за Дивали са неразделна част от празника и не са виновни за вредния въздух, тъй като Делхи е силно замърсен през цялата година, смятат жители на града.

Дивали, известен и като "фестивал на светлината", е сред най-важните празници за индусите и се празнува в продължение на пет дни с пищни тържества.

Вредните емисии от превозните средства и промишлеността, прахът и метеорологичните условия превръщат Делхи в столицата с най-мръсен въздух в света.

Париж бори мръсния въздух със 170 000 нови дървета

Париж бори мръсния въздух със 170 000 нови дървета

Фиданките ще бъдат засадени до 2026 г.