Засаждат 170 000 дървета в Париж, съобщава ДПА.

Целта на властите е да се подобри климатът във френската столица, която от години отчита значително замърсяване на въздуха.

Планът е част от мерките за справяне с климатичните промени.

От градската управа възнамеряват да засаждат нови дървета навсякъде, където има такава възможност - покрай улиците, на площадите, в парковете, както и край столичния околовръстен път.

Дърветата поглъщат въглеродния диоксид, подобряват качеството на въздуха и допринасят за охлаждането на града при горещите вълни през лятото. Също така са естествена преграда за шумовото и визуалното замърсяване, с което спомагат за създаване на по-здравословна среда за жителите и за намаляването на стреса.

Париж ограничава колите в борба със замърсяването

Париж ограничава колите в борба със замърсяването

Забранява произведените преди 2001-та година автомобили

Париж и сега е една от най-залесените европейски столици - в града има около 200 000 дървета, а още 300 000 - в Булонския лес и гората Венсен.

Предвижда се новите дървета да бъдат засадени до 2026 г.

Между 2020 и 2021 г. в града вече бяха засадени близо 14 000 фиданки, а по данни на властите санитарната сеч е под 1,5%.

От 2014 г. насам Париж използва автоматизирана система, за да следи състоянието на дърветата. Всяко дърво има свой дигитален паспорт и всяка година се инспектира.

Повечето от дърветата край улиците и булевардите във френската столица са на не повече от 80 години.

Замърсяването на въздуха води до много преждевременна смърт в Европа

Замърсяването на въздуха води до много преждевременна смърт в Европа

Близо 125 000 смъртни случаи годишно биха могли да бъдат спасени