Всяка година в България загиват 14 000 души вследствие на въздушно замърсяване, което се изчислява по определена методика. Това са около 1500 души на месец. България е държава, където индикаторът за въздушно замърсяване сред 652 държави е над нормите, поради тази причина има най-високи стойности. Резултатите от смъртност вследствие на замърсяване на въздуха са абсолютно същите както при коронавирус спрямо останалия свят. Това обясни д-р Александър Симидчиев на онлайн събитие за здравните проблеми вследствие от замърсяването на въздуха.

Той препоръча на българската страна: Превенция на здравето, да се борим да не разболяваме хората, а не да ги лекуваме, след като са се разболели.

Иначе след появата на коронавируса се наблюдавало малко изчистване на въздуха в Западна България, за съжаление няма промяна в чистотата на въздуха в Добричко, Черноморието, тъй като там икономическите дейности не са се променили.

Д-р Михаил Михайлов обясни, че 11 лекари от различни специалности, практикуващи в различни градове на страната, участват в обединение. Той представи първото обединение на медицински специалисти от различни специалности - Лекарска мрежа "Въздух за здраве". Дейността на организацията е насочена към подобряването на качеството на въздуха в страната, а целта е по-добро обществено здраве, изграждане на устойчива икономика и повишаване качеството на живот на хората.

Мръсен въздух задушава четири града у нас

Мръсен въздух задушава четири града у нас

Това са Русе, Варна, Горна Оряховица и Смолян

Всички лекари настояват чистотата на въздуха да се разглежда като значим здравен проблем, който може да бъде предотвратен с усилията на обществото и държавата.

На събитието стана ясно още, че страната ни е в първата десетка в световен аспект по загуба на продуктивен живот заради замърсяване на въздуха и първата по смъртност заради същата причина. Това сподели Анджелика Велкова, Медицинска академия в София в катедра "Обществено здраве".

Д-р Димитър Никифоров, болница Лозенец посочи, че замърсяването на улиците е по-голям замърсител от колите, тъй като бензиновите пари макар и замърсяват излитат нагоре и след 1 минута ги няма. Той препоръчва редовно чистене на улиците, тъй като прахта пада обратно по улиците, а това са едни от най-канцерогенните фактори.

Севдалина Никифорова, личен лекар и специалист по обща медицина от Перник добави, че отоплението като твърдо гориво, особено зимата, е най-големият замърсител, трябва да се обърне внимание и към еко чист градски транспорт.

България опровергава ЕК за мръсния въздух пред Съда на ЕС

България опровергава ЕК за мръсния въздух пред Съда на ЕС

Правителството одобри позицията на страната ни по делото

50% от здравето на човека е свързано с околната среда. 1/3 от климатологичните проблеми и жизнеността на екосистемите се дължат на въздуха, отбеляза д-р Симидчиев. Той обясни научно: Замърсителят във въздуха може лесно да попадне в нашия организъм и да предизвика определен вид заболяване - частиците могат да стигнат до мозъка и да преодолеят неговата специална бариера, и въпреки малкия си размер могат да проникват и да увреждат.

Александър Симидчиев уточни, че нивото на риск на замърсяване на въздуха се измерва със съотносим риск и е променлива величина. С нивото на замърсяване расте нивото на смъртност. Само около 6% от нивото на замърсяване идва от вулканите, останалите проценти са от горива, трафик, селско стопанство и малки частици.

Утре се очакват новите рамки на СЗО за глобални граници за качество на въздуха, а очакванията на Симидчиев са да се вдигат критериите за чистота на въздуха.