От всички тревожени изображения на щурмуващата Капитолия във Вашингтон тълпа, излъчвани по света, тази, която особено притеснява 78-годишната д-р Ева Умлауф, педиатър и психотерапевт, оцеляла в Аушвиц като малко дете, е с брадат мъж, облечен с черен суъитшърт с надпис "Лагер Аушвиц", пише The New York Times.

"Не можех да повярвам на това, което виждах", коментира д-р Умлауф. Това наистина прекрачва всякакви граници. "Никога не бих повярвала, че това е възможно от американци."

Това изображение обиколи социалните медии и вестници от Великобритания до Германия и Полша като пример за това кои са хората в тълпата и какво всъщност мислят за мястото, считано от мнозина за символ на демокрация.

Това има особен резонанс, тъй като крайнодесният национализъм се увеличават в световен мащаб. А за хората, оцелели в нацисткия лагер на смъртта като д-р Умлауф, идва болката от осъзнаването, че поколенията след ВСВ може да не са научили уроците на Холокоста.

Д-р Умлауф е само на 2 години, когато Освиенцим е освободен; номерът, татуиран от нацистите върху ръката й е (A-26959) - видим е и до днес. Майка й също оцелява и те се връщат в дома си в Словакия, където дъщерята посещава медицинско училище. Тя се премества в Мюнхен през 60-те години, когато се омъжва и отглежда там трима сина.

Един от тях се жени за американка и се мести в САЩ, където живее през последните 30 години, допълва тя.

Но не е само този суитшърт, коментира тя. Виждайки чупенето на прозорци в Капитолия, осквернени статуи и вестници и документи, разпръснати по пода, за нея това символизира дълбоко пренебрежение към демокрацията, която отдавна служи като пътеводна светлина след времена на тъмнина по света. "Те потъпкаха демократичните принципи в сърцето на демокрацията", обясни тя.

"Като евреи се опитахме да заведем децата си в Америка, за да могат да живеят в свобода и безопасност. Това, което се случи в тази страна, е само на една крачка от тоталитаризма."

Ден преди протестите, член на Конгреса, представител Мери Милър, републиканец от Илинойс, похвали Хитлер за кампанията му за възпитание на младежта в реч пред Капитолия като част от митинг на Майки за Америка. Тя се извини в петък на фона на призивите за нейната оставка.

За много оцелели от Аушвиц, януари е особено труден месец, който връща спомени за походите на смъртта и за последните ужасни дни преди Аушвиц да бъде освободен на 27 януари 1945 г., коментира Кристоф Хюбнер, изпълнителен директор и вицепрезидент на Международния комитет за Аушвиц, група, основана от оцелели, за да предотврати друг Аушвиц.

Всичко това само влошава въздействието на изображенията от Капитолия.

"Тези снимки са отвратителни за тези от нас, които оцеляхме", коментира Ева Фахиди, която е депортирана със семейството си през 1944 г. в Аушвиц, където загиват родителите и сестра й. "Идеята някой да облече такава дреха е ужасяваща. Това, че е американец, го прави още по-лошо".

Въпреки че през последните две десетилетия тя вижда "ренесанс" на антисемитизма, за нея САЩ винаги са оставали изключение. В крайна сметка, казва тя, американците ме освободиха от фабрика за боеприпаси, когато армията на САЩ освобождава тази част в централна Германия, където тя е преместена от нацистите за принудителен труд.

"Американци и свобода, бяха едно и също. Те бяха синоними", допълва тя.

Мемориалът и музей "Аушвиц-Биркенау", обучава обществеността за неговата история, търси дискусии за лагера и как е изобразен в публичен дебат. Когато служителите забелязват дискусията за суитшърта в техните социални медийни канали, те отговориха с урок по история.

Дебатът фокусира вниманието и върху сайтове, които продават суитшърти и други дрехи с антисемитски символи или надписи, подтиквайки хората да се свържат с тях и да поискат да бъдат премахнати, коментира Павел Савицки, говорител на мемориала.

"Хиляди хора също отвориха онлайн урока за историята на Аушвиц, който споделихме. Така че има надежда, че противоречивата ситуация ще повиши историческата информираност."

Не всеки оцелял е шокиран от изображението от Капитолия. Мариан Турски, който е оцеля в Аушвиц и поход на смъртта, коментира, че опитът, който получава по време на пътуване в дълбокия юг на САЩ по време на Движението за граждански права, го сблъсква с расизма и омразата, прикривани от някои бели американци.

През 1965 г., докато учи в САЩ, той протестира заедно с д-р Мартин Лутър Кинг младши в Селма, Алабама, колата му е подпалена в Мисисипи, защото возил в нея чернокож.

Докато е бил на юг в САЩ, много хора го питат, дали като оцелял от Холокоста смята, че нещо подобно на случилото се в Германия при нацистите някога може да е възможно в САЩ.

"Казах им, да, възможно е. Национализмът и фашизмът не са изключително само германски. При подходящи условия и обстоятелства това може да се случи и тук".

Той обяснява, че най-добрата бариера срещу расизма и национализма е защитата на демокрацията. Той изрази надежда, че след като са станали свидетели на събитията от сряда, повече американци може да се вдъхновят да предприемат действия срещу опитите за отслабване на демокрацията.

"Щурмът на Капитолия - може би това бе много добър урок за американския народ. Може би това ще засили волята за защита на демокрацията."

Четирима убити, 50 задържани и десетки иззети оръжия след блокадата на US Конгреса

Четирима убити, 50 задържани и десетки иззети оръжия след блокадата на US Конгреса

Продължава работата на двете камари за избор на президент

Наблюдатели по целия свят бяха шокирани от агресивната тълпа, която щурмува сградата на Капитолия в отчаян опит да се отменят легитимни президентски избори в САЩ, но неонацисти и крайно десни елементи от Балканите и Източна Европа аплодират насилието в Капитолия, пише Radio Free Europe.

Крайно дясната част на политическия спектър в Източна Европа и на Балканите в много случаи бяха окуражени от видяното в САЩ и изразяваха солидарността си с американските нападатели на Капитолия, много от които развяха расистки знамена.

Андреас Умланд, който пише за политическия екстремизъм по света, коментира, че Тръмп не е движен толкова идеологически, колкото много десни фигури по света. "Термини като "фашистки" не му прилягат съвсем точно, тъй като означават минимална степен на идеологическа информация, която при Тръмп просто липсва. И все пак той е обичан от крайно десните - не само в САЩ, но и по целия свят."

Антон Шеховцов, преподавател във Виенския университет, който се специализира в областта на неонацизма и други екстремистки движения в Русия и другаде, е съгласен, че Тръмп се вписва сред "съвременният десен популизъм в Европа", който е "базиран на комбинация от нативизъм, авторитаризъм и популизъм."

"Те не само действат в рамките на демокрацията, те също така твърдят, че са по-добри демократи - идея за противодействие, която резонира при много недоволни гласоподаватели".

"Борци за демократични ценности" - Широка гама от крайнодесни фигури в Източна Европа и на Балканите намериха подкрепа за своите възгледи с насилието, което видяха в САЩ.

Сергей Коротких, лидер на украинското движение "Азов", което е обявено за "националистическа група на омразата" от Държавния департамент на САЩ, приветства събитията в САЩ с явно расистки термини.

"Белите най-накрая решиха да действат и превземат сградата на Капитолия", написа той в Telegram. "Това е добре, макар че този път може да не доведе до нищо. Но мисля, че това ни дава шанс. Белите все още са тук и ние знаем какво да правим."

Също в Украйна, Андрей Портнов, бивш депутат и заместник-началник на кабинета на президента Виктор Янукович, който бе изгонен от длъжност през 2014 г., написа в Telegram, че "въстанието" във Вашингтон "е позор и срам като за бананова република. Всяко по-нататъшно прославяне на нашия местен преврат изглежда още по-нелепо и още по-незначително".

В Беларус, където има протести след оспорвани президентски избори през август, спечелени за шести път от Александър Лукашенко, социална медия се подиграва и изобразява двоен стандарт в описанието на белоруските протести и бунтовете във Вашингтон.

"Нека наречем нещата с истинските им имена. Това не беше въстание, а "мирен протест, защитен от Втората поправка на конституцията", пише каналът, позовавайки се на разпоредбата в Конституцията на САЩ, която защитава правото на носене на оръжие. "Това не е бунтовническа тълпа, а "борци за демократични ценности". Това не беше погром в Капитолия, а "образователна екскурзия с интерактивни елементи"."

Насоката на много публикации на канала по темата е, че Беларус е по-добре с Лукашенко, който управлява страната от 1994 г., отколкото по примера на западните либерални демокрации.

Небойша Медоевич, ръководител на Движението за промени в Черна гора, депутатът в парламента  - ентусиаст за Тръмп и гласовит защитник на различни теории на конспирациите от тип много "дълбока държава", който описа COVID-19 като заговор от "глобални сатанисти", описа Тръмп като "първия президент на САЩ след Кенеди, който се противопоставя на дълбоката държава и управляващите в сянка."

"Те трябваше да организират огромна кражба на избори и да унищожат демокрацията, за да го спрат", пише Медоевич, подкрепяйки разобличените твърдения за измама на президентските избори в САЩ през ноември.

Събитията във Вашингтон намериха може би най-силния си резонанс при десни и националистически фигури в Сърбия. Никола Сандулович, ръководителят на малката националистическа Републиканска партия, публикува снимка на привърженик на Тръмп, който поругава статуя на бившия президент на САЩ Джералд Форд в ротондата на Капитолия с думите: "Мирисът на свободата, правосъдието и истината."

Сръбският националистически канал Slobodni Boem (Свободен бохем) написа в "Туитър": "Няма значение дали Америка ще падне сега или след 100 години или след 500 години. Сърбия ще бъде тук, за да гледа."

По същия начин националистическият канал на Srbski Info Shtab (сръбската информационна централа) в "Туитър" подкрепи насилието във Вашингтон и заяви, че това демонстрира, че "глобалните режисьори... имат страхотен повод незабавно" да наложат "диктатура" в САЩ.

"Но това също означава, че има съпротива", продължава публикацията. "Движение за съпротива"...

Параноята и милитаризирането на американската политика

Параноята и милитаризирането на американската политика

Паралелът между САЩ и Ваймарската република може да изглежда пресилен, но днешната политическа реалност във Вашингтон загатва за неограничения потенциал на екстремизма