Стогодишната оцеляла от Холокоста Марго Фридлендер призова младото поколение винаги да помни нацисткия геноцид и осъди използването от някои протестиращи антиваксъри на жълтата звезда, която евреите са били принудени да носят, съобщава "Ройтерс".

"Днес виждам, че споменът за случилото се е малтретиран по политически причини, понякога дори осмиван и потъпкан навсякъде", каза тя пред депутатите от ЕС в Брюксел на церемония по повод 77-ата годишнина от освобождението на концентрационния лагер Аушвиц в Полша.

"Не мога да повярвам, че трябваше да гледам на 100-години как символите на нашето поругаване от нацистите, като така наречения "Юденщерн", безсрамно се използват на откритата улица от новите врагове на демокрацията, за да се представят... докато живеем в средата на демокрация - като жертви", добави Фридлендер.

Тя има предвид демонстранти на протести срещу ваксинацията, които си закачат значки с жълти звезди на дрехите, напомнящи платнените значки, които нацистите принудително закачаха на евреите, за да ги маркират.

В доклад, публикуван от израелското правителство в четвъртък, се казва, че подобни протестиращи подклаждат глобалния антисемитизъм.

Майката и братът на Фридлендер са убити в Аушвиц. Самата тя оцелява в концентрационния лагер Терезиенщат в днешната Чехия, единствената в семейството, оцеляла след Холокоста, когато нацистите убиха 6 милиона евреи по време на Втората световна война.

След като живее в Ню Йорк в продължение на 64 години, Фридлендер каза, че се е върнала в Берлин през 2010 г., за да предаде посланието си на по-младото поколение.

"Върнах се, за да говоря с вас, да протегна ръка към вас, да ви помоля да свидетелствате вместо нас, които няма да можем да правим това още дълго", каза тя, говорейки на немски в Европейския парламент.

"Не можем да променим случилото се, но никога не трябва да се повтаря. Ето защо трябва да бъдем бдителни днес - и да не си затваряме очите, както в миналото", предупреди тя.

Поддържайки Фридлендер, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща, че Европа ще остане нащрек за заплахата от антисемитизъм, която все още отравя обществото.

"Върнахте се, за да може историята никога да не се повтаря. Ние се вслушахме в предупреждението, което идва от хора като вас", каза фон дер Лайен. "Този път няма да си затваряме очите. Nie wieder, никога повече!"

По-рано общото събрание на ООН прие резолюция за отричането на Холокоста и призова компаниите за социални медии да предприемат активни мерки за борба с антисемитизма.

Общото събрание изпраща силно и недвусмислено послание срещу отричането или изопачаването на тези исторически факти, каза посланикът на Германия в ООН. Игнорирането на исторически факти увеличава риска те да се повторят. 193-членното Общо събрание прие резолюцията - изготвена от Израел и Германия - без гласуване.

Резолюцията на Общото събрание посочва, че изопачаването и отричането на Холокоста се отнася до: Умишлени усилия за извинение или минимизиране на въздействието на Холокоста или неговите основни елементи, включително сътрудници и съюзници на нацистка Германия.

Германия ще задържа антиваксъри с жълта звезда за подбуждане на омраза

Германия ще задържа антиваксъри с жълта звезда за подбуждане на омраза

Използването на адаптирани "еврейски звезди вече може да се приеме като основно нарушение на обществения ред"