Германия ще се възползва от всички търговски възможности в Азия и Южна Америка, изоставени от протекционистки САЩ. Това заяви вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел, който коментира вчерашното решение на президента на САЩ Доналд Тръмп да оттегли страната от Транстихоокеанското споразумение за свободна търговия, съобщава Ройтерс.

"Ако Тръмп започне търговска война с Азия или Южна Америка, ще открие възможности за нас", каза Габриел в интервю за вестник "Ханделсблат".

"Тръмп просто трябва да разбере, че икономиката на САЩ често не е конкурентоспособна, докато германската икономика е", изтъкна той, критикувайки заплахите на новия президент на САЩ да наложи 35% мито върху внос на германски автомобили от Мексико.

Тръмп с кардинални действия - удари Транстихоокеанското споразумение

Тръмп с кардинални действия - удари Транстихоокеанското споразумение

Замрази наемането на федерални служители

Вчера Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед за официално оттегляне от Транстихоокеанското споразумение за свободна търговия. Той определи хода като "голямо нещо за американския работник".

Около 10% от германския износ е за САЩ, изтъкна Габриел, докато 60% е към други държави в Европа.

"Можете да видите тежестта на нашите икономически интереси. Германия трябва да действа самоуверено и да не се страхува, да не робува", добави вицеканцлерът.

"Ние сме много успешни, технологично напреднала износна нация с много трудолюбив народ и умни компании", подчерта той.