Президентът на САЩ Доналд Тръмп се подписа под изпълнителна заповед за оттегляне на страната от Транстихоокеанското споразумение за свободна търговия, съобщават световни агенции.

Това е част от предизборните обещания на милиардера, който заклеймява споразумението като "убиец на работни места" и "изнасилвач" на американските интереси.

Споразумението, разглеждано като противотежест на нарастващото икономическо влияние на Китай в региона, беше поощрявано от Вашингтон. Въпреки че споразумението беше подписано през 2015 година, то все още не е влязло в сила.

Снимка 274848

Източник: ЕПА

Под документа се подписаха 12 държави - Австралия, Бруней, Канада, Чили, Япония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур, САЩ и Виетнам, които заедно представляват 40% от световната икономика.

В петък Белият дом публикува търговски план, в който се отбелязва, че САЩ ще се оттеглят от Транстихоокеанското споразумение и ще договорят Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА).

НАФТА е подписано от САЩ, Мексико и Канада през 1994 година, за да улесни търговията между трите държави.

В същото време Тръмп се подписа под заповеди за замразяване наемането на федерални служители, а също така отряза финансирането на международни организации, които действат в полза на абортите.

Снимка 274846

Източник: ЕПА

По време на среща с бизнеса магнатът обеща "масивно" намаляване на данъците и премахване на регулациите, но ще наложи "много голям граничен данък" върху фирмите, които изнасят бизнеса си в чужбина, съобщава БиБиСи.

"Всичко, което трябва да направите е да останете", обърна се той към бизнеса на първия си работен ден в Белия дом. Той заплаши да наложи мита върху вноса.

"Масово ще орежем регулациите", изтъкна той, но поясни, че правилата ще защитават хората.

Президентът обеща също да намали корпоративните данъци до 15% или 20 на сто от настоящата ставка 35% и да премахне регулациите до 75%.

САЩ се оттеглят от Транстихоокеанското споразумение

САЩ се оттеглят от Транстихоокеанското споразумение

Под документа се подписаха 12 държави

Но в същото време милиардерът се закани да наложи такси на компаниите, които изнасят бизнеса си в чужбина.

Тръмп говори пред шефовете на 12 компании, включително Dow Chemical, Lockheed Martin, Under Armour, Whirlpool, Tesla и Johnson & Johnson.