Овладяно е напрежението в италианския град Мондрагоне, където бе открито огнище на коронавируса в жилищни блокове, обитавани предимно от български сезонни работници, предаде БНР.

Губернаторът на област Кампания Винченцо де Лука обяви, че българските фермери остават под 15-дневна карантина.

Армията изпрати 50 военни, които да въдворяват ред в района, след като местни жители се събраха около блоковете, като хвърляха камъни и драскаха по колите наоколо с викове, че Мондрагоне е техен.

"Страх ни е от тях, децата също се страхуват, защо им дават тези жилища под наем", заяви един от недоволните.

Полицията разпръсна протестиращите и създаде пропускателни пунктове.

Губернаторът на Кампания съобщи, че националната служба за гражданска защита ще доставя храна на близо 700-те обитатели, а жилищният комплекс ще е под "строга изолация".

Напрежение между българите, местните и полицията в COVID-19 огнището в Южна Италия

Напрежение между българите, местните и полицията в COVID-19 огнището в Южна Италия

Наложиха им 15 дни карантина в жегата

Германският канцлер Ангела Меркел коментира сходната ситуация в градовете Гютерсло и Варендорф - също огнища на коронавирус, където много български работници са поставени под карантина. Проявите на дискриминация и обидите към тях са абсолютно недопустими, заяви говорител на Меркел.

След като в провинция Северен Рейн-Вестфалия беше върната карантината заради огнището в най-голямата кланица в Европа, започна масово тестване на населението. От 1665 теста сред жителите на Гютерсло, където се намира кланицата, само трима души са дали положителна проба.