Губернаторът на южната италианска област Кампания настоя сезонните български земеделски работници, които живеят в жилищен комплекс в град Мондрагоне и сред които има десетки заразени с новия коронавирус (COVID-19), трябва да останат затворени в квартирите си в продължение на 15 дни, като не трябва да излизат дори за храна, съобщава "Асошиейтед прес".

Носейки маска, за да възпрепятства разпространението на вируса, губернаторът на Кампания Винченцо Де Лука каза пред репортери, че Националната служба за гражданска защита трябва да доставя храна на приблизително 700 обитатели на жилищния комплекс в Мондрагоне, крайбрежен град, намиращ се на около 50 километра северозападно от Неапол.

Италия хвърли армията на юг след размирици заради карантина

Италия хвърли армията на юг след размирици заради карантина

Градче, населено с български работници, бе обявено за ново огнище на коронавирус

Жилищният комплекс трябва да бъде поставен в "строга изолация", настоя Де Лука. Това означава, че в продължение на 15 дни "никой не може да излиза или да влиза" от/в апартаментите, където са регистрирани около 50 заразени.

Южната част на Италия беше пощадена от тежката епидемия, която опустоши Северна Италия.

Известен с особено твърдата си позиция по отношение на мерките за борба със заразата по време на епидемията от новия коронавирус в цялата страна, Де Лука се зарече да блокира целия Мондрагоне, чието население е от около 30 000 души, ако броят на заразените във въпросния жилищен комплекс достигне 100 души.

"Бях ли ясен? Свикнал съм да говоря ясно", натърти Де Лука пред държавната телевизия RAI.

По-рано през седмицата жилищният комплекс беше поставен под карантина, а на всички негови жители беше наредено да бъдат тествани за вируса, след като първите заразени бяха регистрирани.

Областта Кампания поиска полицейски подкрепления за налагането на карантината в жилищния комплекс. Де Лука уточни, че вътрешното министерство е разрешило изпращането на контингент от армията.

Обитателите на жилищния комплекс се възпротивиха срещу това да останат затворени в тези горещи летни дни, като се опитаха да пробият блокадите в знак на протест, че не ги пускат да отидат на работа. Вчера се стигна до напрежение, като италианци излязоха по улиците и протестираха срещу българите с искане да бъдат изгонени.

Днес пък местните нападнаха български автомобили, а наши сънародници са ги замеряли със столове от терасите

Крайната десница в Италия се опита да извлече полза от драмата в Мондрагоне. Лидерът на "Лига" Матео Салвини заяви, че ще посети градчето следващата седмица, докато Джорджия Мелони, ръководител на все по-популярната формация "Италиански братя", разкритикува остро Де Лука, който е част от лявоцентристката Демократическа партия, защото не успял да "наложи контрол на мигрантите".

От началото на епидемията в Кампания са регистрирани около 4 660 заразени, от които са починали 431 души.

В северната част на Италия, в района на Болоня, още едно огнище предизвика безпокойство у здравните власти. Съобщава се, че 64 работници от куриерския бизнес, повечето от които от една компания, са дали положителни проби за COVID-19 през последните дни. Досега са тествани 370 души, включително куриерите и техните семейства. Почти всички заразени са без симптоми и само двама са хоспитализирани.