Специалистите от Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) не успяха да потвърдят или отрекат твърденията за възможна употреба на химическо оръжие при два различни инцидента в Сирия през 2016 г. и 2018 г., съобщава организацията.

"Дейностите на мисията за намиране на химическо оръжие в Сирия във връзка с възможната употреба на химическо оръжие в Алепо включват посещения в болници за събиране на медицински записи и свидетелски показания, интервюта и други данни", се казва в документа.

Мисията също така е получила проби от околната среда от членовете на ОЗХО и друга информация от свидетели и технически експерти. "Получената и анализирана информация не дава възможност да се установи дали са били химикали като оръжие при инцидента, станал в северозападен Алепо на 24 ноември 2018 г.", се казва в документа.

Като част от разследването на инцидента в сирийския град Саракиб на 1 август 2016 г. са събрани и медицински досиета, показания и други данни. Според резултатите от анализа специалистите на организацията също не могат да направят конкретни изводи.

Във връзка с всеки от инцидентите Мисията е изготвила подробни доклади до членовете на ОЗХО и Съвета за сигурност на ООН.

ОЗХО предприема действия срещу Сирия заради използването на химически оръжия

ОЗХО предприема действия срещу Сирия заради използването на химически оръжия

Става въпрос за зарин и хлор