Пакистанският съд за борба с тероризма обвини 7 души за миналогодишните нападения в Мумбай, при които загинаха 195 души.

Нито един от подсъдимите не се признава за виновен.

Между обвинените е и предполагаемият организатор на атентатите - Закиур Рехман Лахви, един от ключовите членове на "Лашкар а Тайба", съобщава агенция Новости.

"Срещу всички бяха повдигнати обвинения, включително и срещу Лахви. Обвиняемите не се признават за виновни, докато не бъдат представени доказателства", заяви адвокатът Шахбаз Раджпут по телефонен разговор.

Те са подведени под отговорност, съгласно акта за борба с тероризма и пакистанския наказателен кодекс.

Съдебното заседание се проведе при закрити врати. Следващото заседание по делото ще се проведе на 5 декември.

Припомняме, през ноември 2008 година десет въоръжени с автомати и гранати терористи започнаха да разстрелват цивилни граждани по улиците на индийската бизнес столица Мумбай.

След това взеха се укриха в големи хотели и цивилни обекти, като взеха заложници. 
Обсадата и операцията по неутрализирането им продължи повече от 60 часа, а броят на жертвите достигна 195 души.

Припомняме, процесът в Индия срещу единствения останал жив и заловен от властите терорист вече започна. В хода на заседанията той се призна за виновен.

Атаката на въоръжените терористи е най-дръзката терористична акция в историята на Мумбай. Индийските власти обвиниха Пакистан за организацията на атентатите.
Според разследването терористите са използвали за подготовката си територията на Пакистан. Терористите са пристигнали в Мумбай по море през Карачи.

Според индийската полиция терористите от Мумбай са бойци от организацията „Джаамат уд Дава", която е наследник на забранената през 2001 година групировки „Лашкар а Тайба".

След нападенията по молба на Индия Съветът за сигурност на ООН включи „Джаамат уд Дава" в списъка със забранените организации.

От своя страна правителството на Пакистан замрази банковите сметки на групировката и блокира нейната дейност, а на членовете на ръководството бе забранено да напускат страната.

Самата групировка отхвърля обвиненията за екстремистка дейност и връзки с „Ал Кайда", като твърди, че се е занимавала изключително с благотворителна дейност.
Официално „Джаамат уд Дава" управлява 160 училища, 50 джамии и 153 болници и поликлиники. Организацията имаше и служба за спешна помощ в 73 населени места.