Пакистанска ислямистка група прекрати протестите заради карикатури на пророка Мохамад във вторник, заявявайки, че правителството се е съгласило с искането им за бойкот на френски продукти, обяснява говорителят на групата, цитиран от "Ройтерс".

Хиляди ислямисти се сблъскаха с полицията в столицата Исламабад в понеделник. "Спираме протестите си, след като правителството подписа споразумение, че официално ще одобри бойкота на френски продукти", обяснява Еяз Ашрафи, говорител на групата "Техрик-и-Лабайк".

Споразумението между групата и правителството предвижда също, че пакистанският парламент ще вземе решение в рамките на три месеца дали да изгони френския посланик.

Също така всички задържани протестиращи и техните лидери ще бъдат освободени незабавно, каза говорителят, малко след като беше освободен.

Износът на Пакистан за Франция е бил 442,48 милиона щатски долара през 2019 г., според базата данни на COMTRADE на ООН за международната търговия. Вносът на Пакистан от Франция е 420,09 милиона щатски долара през 2019 г.

Пакистанската столица е блокирана заради протести срещу Франция

Пакистанската столица е блокирана заради протести срещу Франция

Религиозни фанатици искат да накажат Макрон