Пакистанските власти затвориха главен път към Исламабад за втори ден в понеделник, докато крайнодясната религиозна партия проведе нови протести срещу Франция, съобщава АФП.

Около хиляда протестиращи се събраха на блокадата на пътя, която им пречеше да влязат в столицата, ден след като 5000 души се събраха в съседния Равалпинди.

Властите преустановиха услугите за мобилни телефони в Исламабад и околните райони от неделята, за да попречат на организаторите на митинги да координират. Пътуващите се сблъскват с продължителни закъснения по алтернативни маршрути до града.

През последните седмици в Пакистан има разпръснати протести, след като френският президент Еманюел Макрон осъди обезглавяването на учител от екстремист в училище близо до Париж. Учителят показа карикатури на Мохамед в час за свобода на словото - забранени съгласно забраната на исляма върху изображенията на пророка. 

Отговорът на Макрон предизвика гняв в ислямския свят, като десетки хиляди в Пакистан, съседен Иран и други мюсюлмански страни в Южна Азия излязоха по улиците и организираха антифренски бойкот.

Пакистан подаде жалба до Франция заради това, което той нарече "систематична ислямофобска кампания" в европейската държава.

В Пакистан продължават протестите срещу Макрон

В Пакистан продължават протестите срещу Макрон

Имран Хан се обяви против възхода на ислямофобията в света

Премиерът Имран Хан обвини френския президент в нападение срещу мюсюлманската вяра и призова ислямските страни да работят заедно, за да се противопоставят на това, което той нарича нарастваща репресия в Европа.

Богохулството е особено спорен въпрос в ултраконсервативния Пакистан, където всеки, за когото се смята, че е обидил исляма или мюсюлмански фигури, може да бъде изправен пред смъртно наказание.

Правозащитните организации настояват страната да реформира законодателството си за богохулството, тъй като често се злоупотребява с цел уреждане на лични вендети.

През 2018 г. страната бе парализирана от протести след оправдателна присъда на християнката Азия Биби, която бе обвинена в неуважение към Мохамед.

Хан публикува по-рано в "Туитър" писмо срещу Макрон. Инициативите на Хан са в отговор на изявлението на Макрон след обезглавяването на френския учител.

Макрон предизвика недоволство по-рано, когато обяви, че ислямът е религия в криза по света. Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Макрон се нуждае от психиатър. Франция отзова посланика си, а пакистанският премиер Хан обвини Макрон в атака срещу исляма.

В края на юни, Имран Хан бе критикуван за изказване, че бившият лидер на "Ал Кайда" Осама бин Ладен е "мъченик".

В края на миналата година Хан призна, че Пакистан е обучавал муджахедините и партизани за самоубийствени мисии (джихад) през 80-те години на миналия век срещу Съветския съюз в Афганистан.

Меркел е съгласна с Макрон и Курц - погват ислямистите и пазят границите на Шенген

Меркел е съгласна с Макрон и Курц - погват ислямистите и пазят границите на Шенген

Курц: Тероризмът има идеологическа основа - ислямизмът и политическият ислям