Пакистанска сепаратистка група предупреди в сряда за по-насилствени атаки срещу китайски цели, ден след като атентатор самоубиец уби трима китайски учители, изпратени от Пекин до южния град Карачи, съобщава "Ал Джазира".

"Армията за освобождение на белуджи" пое отговорност за нападението, при което загинаха трима китайски учители и пакистански шофьор близо до главната портата на Института Конфуций в университета в Карачи.

Жена атентатор взриви експлозив до микробуса им.

"Стотици обучени мъже и жени от бригадата Majeed на армията за освобождение на Белудж са готови да извършват смъртоносни атаки във всяка част на Белуджистан и Пакистан", казва говорител на групата Джийанд Белух в изявление, публикувано на английски.

Говорителят заплаши Пекин с "още по-сурови" атаки, освен ако Китай не спре "експлоатационните проекти" и "окупацията на пакистанската държава".

Китайски граждани и бизнес и инвестиционни интереси редовно са мишени от сепаратистите в Белуджистан, където Пекин участва в доходоносни проекти за добив и енергия. Сепаратистки бойци на белуджи се борят за по-голям дял от природните ресурси на своята провинция в продължение на десетилетия, фокусирайки най-вече атаките върху проекти за природен газ, инфраструктура и силите за сигурност.

През последните години групата започна да атакува китайски проекти и работници.

Служител по сигурността в университета каза, че преди това е изразил опасения относно безопасността на 15-те китайски служители в кампуса. "През февруари се появиха доклади, че може да бъде извършена атака в кампуса", ​​каза източник, който поиска да не бъде назован, пред АФП.

Атентаторът е идентифициран като 30-годишната Шаари Балоч, майка на осемгодишно момиченце и четиригодишно момче, тя е учителка по природни науки, която учи магистърска степен в университета.

Самоубийствените атаки на жени са много редки в Пакистан, докладвани са само четири пъти през последните години.

Китайското външно министерство категорично осъди нападението срещу негови граждани и поиска от Пакистан да накаже извършителите и да предотврати повторение на подобни инциденти.

Белуджистан и неговото дълбоководно пристанище в Гуадар са основна връзка в китайската мрежа от инфраструктурни и енергийни проекти "Един пояс, един път", простираща се до Близкия изток и извън него.

През април 2021 г. при самоубийствен атентат в луксозен хотел, който е бил домакин на китайския посланик в Куета, столицата на провинция Белуджистан, бяха убити четирима и бяха ранени десетки.

Посланикът остана невредим при тази атака, която бе поета от пакистанските талибани.

През юли миналата година автобус, превозващ инженери до строителна площадка близо до язовир в северозападен Пакистан, бе ударен от бомба, убивайки 13 души, включително девет китайски работници.

Атаката развали отношенията между Исламабад и Пекин, а Пакистан по-късно изплати милиони компенсации на семействата на убитите китайски работници.

Талибаните предупредиха Пакистан да не започва война с Афганистан

Талибаните предупредиха Пакистан да не започва война с Афганистан

Новият премиер на Пакистан Шехбаз Шариф каза, че Исламабад "ще продължи да се бори с тероризма"