Израел трябва да бъде пратен на Международния наказателен съд. Това зяави палестинският представител в ООН Ибрахим Хаиши, предаде Анадолската агенция.

Той направи това изявление по повод на протестите в палестинските територии, които редовно завършват с убити и ранени.

Хаиши настоя Съдът да получи доклада на ООН за извършените престъпления срещу цивилни в Газа.

Съветът на ООН за правата на човека преди дни осъди "очевидното умишлено използване на незаконна смъртоносна и друга прекомерна сила" срещу цивилни протестиращи в Газа и призова извършителите на всички нарушения в Ивицата Газа да бъдат изправени пред правосъдието.

Текстът се основава на доклад от разследване на ООН, в което се казва, че израелските сили за сигурност може да са извършили военни престъпления и престъпления срещу човечеството при убийството на 189 палестинци и ранявайки повече от 6 100 души по време на седмичните протести през миналата година.

ООН заклейми Израел за използването на сила при протестите в Газа

ООН заклейми Израел за използването на сила при протестите в Газа

Зове за съд за извършителите

Израелските власти обвиняват за тези вълнения движението Хамас, което управлява Газа и открито призовава към атаки срещу израелци. Според армията, нейните действия са в отговор на непрекъснати атаки от палестинци.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заплаши по-рано със спиране на средства за палестинците. Поводът бе убийството на израелско момиче

Миналата година Израел не успя да прокара резолюция срещу Хамас в ООН, но обяви за успех самото гласуване на такъв документ.