Върховният съд на Пакистан реши, че няма достатъчно доказателства премиерът Наваз Шариф да е замесен в корупция, за да бъде свален от управленския пост, съобщава БиБиСи.

Обаче съдът нареди да се проведе разследване във връзка с трансфер на пари.

Шариф стана клиент на прокуратурата, след като през 2015 г. публикуваните "Панамски документи" разкриха, че три от децата на премиера са свързани с офшорни сметки.

Шариф и семейството му отричат да са извършили престъпления. Те смятат, че обвиненията са политически мотивирани.

През последните месеци случаят е основна тема в страната на фона на предвижданията, че може да реши бъдещето на премиера.

Около 1500 полицаи бяха разположени около съда в Исламабад. Протестиращи в близост до сградата призоваваха Шариф да се оттегли.

"Върви си Наваз, върви си Наваз", скандираха демонстрантите, предаде Ройтерс.

Миналата година Върховният съд се съгласи да разследва офшорното богатство на Шариф, след като лидерът на опозицията Имран Кан заплаши с улични протести.

Разследването беше насочено към финансови средства, използвани за закупуване на имот в Лондон чрез използване на офшорни компании. Премиерът заявява, че богатството е придобито по законен начин. Но критиците му смятат, че офшорните компании са използвани за незаконно пране на пари или избягване плащането на данъци.

В петчленния Върховен съд двама съдии гласуваха срещу премиера, но трима подкрепиха допълнително разследване.

Разследващите сега ще се фокусират върху това как членовете на семейството са прехвърляли пари в Катар.