Пандемията от коронавирус се очаква да доведе до най-слабия икономически растеж в Азия от над 50 г., докато до 38 милиона души ще изпаднат в бедност. Това се отбелязва в актуализирана икономическа прогноза на Световната банка, предаде "Ройтерс".

Банката прогнозира икономическият растеж в региона да е само 0,9 на сто, най-ниското ниво от 1967 г. Конкретно за Китай икономиката ще отчете ръст от 2% през тази година, което е в резултат на увеличените държавни разходи, силния износ и по-малкото случаи на коронавирус от март. Но в същото време забавеното вътрешно потребление ще се отрази и върху цялостното икономическо представяне на азиатския гигант.

В останалата част от Източна Азия и Тихоокеанския регион прогнозата е забавяне от 3,5 на сто, според Световната банка, която подчертава, че икономиките в региона са засегнати от световната рецесия, тъй като предимно разчитат на търговията и туризма.

Според банката държавите в региона вероятно трябва да предприемат фискални реформи за мобилизиране на постъпленията в отговор на отражението на пандемията върху икономическото и финансово състояние, докато в същото време програми за социална защита могат да помогнат за обратно интегриране на работниците в икономиката.

Икономическият шок вследствие на пандемията също се очаква да увеличи бедността, определяно като доход от 5,50 долара на ден. На базата на минал опит и последните прогнози за БВП, бедността може да се разшири от 33 милиона до 38 милиона души, което би било първото увеличение от 20 г.