Папа Франциск и главата на Руската православна църква ще проведат историческа среща в Куба. Това съобщава „Индипендънт”, позовавайки се на информация от Ватикана.

Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди обяви, че срещата с Московския патриарх Кирил ще се състои на 12 февруари.

Безпрецедентната среща ще бъде първата между папа и руски патриарх в историята.

Очаква се това да бъде крайъгълен камък в отношенията между двете църкви и значителна стъпка към изцеление на 1000-годишния разрив между западното и източното течения в християнството, които се разделят с настъпването на Голямата схизма през 1054 година.

Папа Франциск ще бъде на посещение в Мексико между 12 и 18 февруари. Той ще спре в Куба и ще се срещне с патриарх Кирил.

Ватиканът обяви, че срещата ще включва личен разговор на Международното летище „Хосе Марти” в Хавана и ще приключи с подписването на съвместна декларация.

Срещата, която бе обявена съвместно от Ватикана и Москва, бележи голямо развитие на дългосрочните усилия на Ватикана за преодоляване на разделението в християнството.

През ноември 2014 г. папа Франциск обяви, че е казал на патриарх Кирил: „Ще отида там, където искате. Обадете ми се и ще отида”.

В съвместното съобщение двете църкви изтъкват, че срещата ще „отбележи важен етап в отношенията между двете църкви. Светият престол и Московската патриаршия се надяват, че това ще бъде знак за надежда за всички хора с добра воля”.