Папа Франциск призова всички държави да подкрепят диалога за намаляване на напрежението на Корейския полуостров и да работят за правно обвързваща забрана на ядрените оръжия, съобщава "Ройтерс".

В годишна реч пред дипломати, известна като "Състоянието на света", папата отново повтори искането си за запазване "статуквото" на Йерусалим след решението на САЩ да признаят свещения град за столица на Израел.

Франциск не пропусна да спомене и темата за климатичните промени, призовавайки държавите да изпълнят споразумението от Париж за намаляване на въглеродните емисии.

От изключителна важност е да подкрепим всяко усилие за диалог на Корейския полуостров, за да се намерят нови начини за преодоляване на настоящите противоречия, увеличаване на взаимното доверие и осигуряване на мирно бъдеще на Корейския полуостров и в целия свят, призова папата.

Франциск говори пред дипломатите ден преди Южна Корея и Северна Корея да проведат разговори за участието на КНДР на Зимните олимпийски игри.

"Ядрените оръжия трябва да бъдат забранени", настоя папата, цитирайки издаден документ от папа Йоан XXIII по време на Студената война. Той добави, че "не може да се отрече, че случайно или при непредвидени обстоятелства може да пламне голям пожар".

Папата също спомена, че Ватиканът е сред 122 държави, които миналата година се подписаха под Договора за забрана на ядрените оръжия на ООН. Ядрените сили бойкотираха преговорите.