Папа Франциск за първи път назначи жена на висш пост във Ватикана, съобщава АП.

Италиански адвокат ще бъде първата жена, която ще заема мениджърска позиция в най-важния отдел на Ватикана, а именно в Държавния секретариат, изпълняващ функциите на министерство на външните работи на Светия престол.

Спор около ролята на папа Бенедикт XVI в противоречива книга

Спор около ролята на папа Бенедикт XVI в противоречива книга

Бившият духовен лидер не е съавтор на спорна книга с консервативен кардинал

Франциск назначи Франческа Ди Джовани за заместник-секретар за международните отношения в Държавния секретариат. Тя е с 27-годишен опит във Ватикана. Тя ще ръководи отдел, който ще координира отношенията на Светия престол с ООН и други междуправителствени организации.

Папата призовава на жените да се предостави възможност да заемат по-висши постове във Ватикана и Католическата църква като цяло, макар че няма жени на важни позиции, тъй като са запазени за свещеници, епископи и кардинали. Франциск се придържа към църковното учение, което забранява ръкополагане на жени.

Папа Бенедикт XVI наруши мълчанието си

Папа Бенедикт XVI наруши мълчанието си

Френският всекидневник "Фигаро" публикува извадки от книгата

66-годишната Джовани коментира, че решението на Франциск да я назначи на висшия пост показва вниманието му към жените. Тя е съгласна с убеждението на папата, че жените са способни да играят ролята на миротворци, медиатори и лечители.