Гърция ще изпълни всички ангажименти, които пое, за да получи финансова помощ от ЕС и МВФ, увери премиерът Лукас Пападимос, цитиран от агенция „Новости".

Очаква се в средата на януари в Атина да пристигнат представители за „тройката" кредитори (Европейската комисия, Международния валутен фонд, Европейската централна банка), за да бъдат уточнени параметрите на споразумението за 130-милиардния кредит, който ще получи Гърция, за да може да покрива задълженията си, да намали номиналния размер на вътрешния си дълг, както да бъдат рефинансирани местинте банки.

„Методично се подготвяме за преговорите с „тройката" кредитори. Необходимо условие за това преговорите да завършат успешно за Гърция е приключването на всички текущи въпроси, свързани със задълженията, които поехме пред финансиращите ни партньори и международни организации." - коментира Пападимос на заседание на правителството.

Гърция се ангажира да приключи 2011 г. с бюджетен дефицит от 9 процента на фона на 10.6 процента през предходната 2010 г. Страната трябва да проведе редица реформи, сред които 50-милиардна приватизация на държавни активи, либерализация на редица „затворени" професии, данъчна реформа.

Очаква се обаче бюджетните показатели за 2011 г. да се окажат по-лоши от очакването.
Икономическият спад за 2011 г се изчислява на 6.5 на сто от брутния вътрешен продукт.