Богатите страни не трябва да си запазват коронавирусна ваксина и трябва да предоставят спасителни мерки на компании ангажирани с опазването на околната среда, като помагат на най-нуждаещите се и за "общото благо", каза папа Франциск в сряда, цитиран от "Ройтерс".

"Би било тъжно, ако на богатите се даде предимство на ваксината Covid-19. Ще бъде тъжно, ако ваксината стане собственост на тази или онази нация, ако не е универсална и за всички", добави той.

Над 150 ваксини са в процес на разработка, над 20 са в процес на тестове с хора и няколко са в късен стадий на изпитания.

Франциск обясни, че ще е "скандално", ако правителствата отпуснат парични средства, свързани с пандемията, само за избрани отрасли.

Критериите за компаниите, получаващи публична помощ трябва да бъдат, ако "допринесат за включването на хора, които обикновено са изключени (от обществото), за подпомагане на най-нуждаещите се, за общото благо и за грижата за околната среда".

"Пандемията е криза и човек никога не излиза от криза така, както е бил преди. Или ставаме по-добри, или по-лоши. Трябва да продължим по-добри, за да се справим със социалните несправедливости и влошаването на околната среда".

СЗО призова за прекратяване на национализма с ваксини

СЗО призова за прекратяване на национализма с ваксини

"Никой не е в безопасност, докато всички не са в безопасност"