Пандемията на коронавирус може да бъде "отговорът" на природата към хората, които не се отнасят сериозно към климатичните промени.

Това заяви папа Франциск в интервю, публикувано от The Tablet в сряда. Той беше попитан дали вижда кризата като възможност за екологично опазване.

Папата: Сега е време за съпричастност в общото нещастие

Папата: Сега е време за съпричастност в общото нещастие

Ватиканът дарява оборудване на болници

"На испански има израз: Бог винаги прощава, прощаваме понякога, но природата никога не прощава."Не реагирахме на частичните катастрофи досега, отговори Светият Отец.

"Кой сега говори за пожарите в Австралия или помни, че преди 18 месеца лодка успя да пресече Северния полюс, защото всички ледници са се стопили? Кой говори сега за наводненията? Не знам дали това е отмъщението, но със сигурност са реакциите на природата."

Той е критичен към неназовани политически личности и отговорите им към пандемията на коронавирус.

Папата отслужи нова литургия, излъчвана онлайн

Папата отслужи нова литургия, излъчвана онлайн

По случай Палмова неделя отново не бяха допуснати посетители

"Тази криза засяга всички нас, богати и бедни, както и показа лицемерието, каза той. Разтревожен съм от лицемерието на някои политически личности, които говорят за изправяне пред кризата, за проблема с глада в света, но които междувременно произвеждат оръжие."

Папа Франциск започна Страстната седмица в неделя в празна базилика "Свети Петър" и призова хората да облекчат страданията на другите.

В няколко литургии, предавани чрез интернет заради мерките за сигурност, той призова за смирение и грижа за другите.