Папа Бенедикт XІ посети в началото на визитата си в Австрия мемориала на около 65-те хиляди евреи, загинали в нацистките лагери на смъртта, и за онези, изгорени на клада през 15 век заради отказ да се покръстят.

Папата, който е роден в Германия, се помоли пред мемориала заедно с главния равин на Виена. Виенският архиепископ Кристоф Шенборн заяви, че мълчанието на папата говори повече, отколкото биха казали думите.

Утре папата ще отслужи меса на открито по повод 850-ата годишнина на известния храм на света Богородица в алпийския град Мариацел, на около 100 километра югозападно от Виена.

Главата на Римокатолическата църква обяви, че пътуването му ще има религиозен характер, въпреки че медиите коментират, че посещението му напомня повече на официално държавно посещение.

Католическата църква в Австрия има най-силно влияние и най-сериозна позиция спрямо останалите, припомня Би Би Си. Авторитетът на църквата обаче бе подронен от серия скандали на сексуална основа.

В последната седмици папа Бенедикт XІ проведе серия от срещи с високопоставени представители на Израел и на Палестинската автономия, в това число и с израелския президент Шимон Перес и сирийския вицепрезидент Фарук Шара.
Шимон Перес покани папа Бенедикт XІ в Израел и главата на католическата църква пое ангажимент това посещение да бъде включено в програмата му през 2008 г.