На рождественско богослужение във Ватикана папа Франциск призова всички, които са „опиянени от потребителския дух и за заслепени от външния блясък”, да си спомнят за непреходните житейски ценности, предадоха информационните агенции.

Това е третото рождество за него като глава на Римокатолическата църква, която днес има около 1.2 милиарда последователи.

В проповедта си папата отново отдели място на приоритетни теми като милосърдието, състраданието, съпричастието и справедливостта.

„В общество, така често опиянявано от потребителския дух, от жажда за наслади, богатство и разточителност, самовлюбеност и суета, младенецът Исус ни призовава да живеем по-сдържано, с други думи – да живеем в простота, последователност. Това е необходимо, за да можем да видим и разберем кое е истински важно.” – каза папата.

Той добави, че всеки човек трябва да позволи на простотата на младенеца Исус да изпълни душата му и да вдъхнови живота му.

„В свят, който твърде често е безпощаден към грешника и снизходителен към греха, трябва да развивваме у себе си чувството за справедливост, за да разпознаваме Божията воля и да действаме според нея.” – подчерта папата.

По думите му, времето на Рождество ни е дадено, за да се замислим още веднъж кои сме.

На рождественската меса, отслужена от папата в храма „Св. Петър” във Ватикана, се събраха над 10 хиляди души.