Папа Бенедикт XVI използва първата си реч в Израел, за да припомни 6-е милиона евреи, убити от нацистите по време на Втората световна война и да излекува пресните рани, нанесени от епископа, който отрече Холокоста.

„Трагично е, че еврейският народ преживя ужасните обстоятелства на идеологии, които отричат основното достойнство на всяко човешко същество", каза главата на римокатолическата църква.

Роденият в Германия папа заяви още, че ще се моли човечеството никога повече да не става свидетел на престъпление с такъв магнитуд.

Хотел в Австрия отказа стая на евреи.
                          Още...

Бенедикт XVI, който пристигна в Израел от Йордания, остро критикува антисемитизма, който по думите му продължава да „показва грозната си глава" в много части на света.

Това е тотално неприемливо, каза папата на летище Бен Гурион в Тел Авив. Всяко усилие трябва да бъде съсредоточено в битката срещу антисемитизма, където и да бъде открит той.

В приветствието си към Бенедикт XVI израелският президент Шимон Перес каза, че вижда във визитата му в Светите Земи важна духовна мисия от най-високо равнище, мисия на мира, мисия, която цели да засади семената на толерантността и да изкорени бурените на фанатизма.

Папата от своя страна призова за решение на израелско-палестинския проблем, така че хората от двете страни да могат да живеят в мир по родните си места.

По време на 5-дневната си визита в Израел и палестинските територии се очаква папата да повтори предложението си Католическата църква да направи всичко възможно, за да помогне да бъде постигнат траен мир.

Аз идвам, както много други са дошли преди мен, за да се помоля на Светите места. Да се помоля най-вече за мир - мир, тук в Светите Места и мир по целия свят", каза още папата по време на речта си в Израел.

Папата ще проведе срещи с официални лица от страната, палестински лидери и еврейски и ислямски религиозни водачи.

Израелската полиция провежда най-мащабната си операция по сигурност след визитата на Папа Йоан Павел II през 2000 г.

Повече от 30 000 полицаи са мобилизирани за случая. Навсякъде, където пътува главата на римокатолическата църква, ще има полицейски ескорт и от хеликоптери.