Папа Франциск призова за мир в Светите земи, два дни след убийството на палестинци на границата между Израел и Газа, конфликтът там "не пощади и беззащитните", цитират папата "Ройтерс".

Папата отправи обръщението си в посланието "Урби ет Орби" от базиликата "Свети Петър". Той също така призова за прекратяване на "кланетата" в Сирия, призовавайки за предоставяне на хуманитарна помощ и за мир в Южен Судан и Демократична република Конго.

Папата се помоли за мир за "целия свят, започвайки с достатъчно и дълго търпялата земя на Сирия, чийто народ е покосен от очевидно безкрайна война".

"Този Великден, нека светлината на възкръсналия Христос да осветява съвестта на всички политически и военни лидери, за да може бързо да се сложи край на касапницата ...", обясни той.

Франциск призова за международна помощ за Венецуела, за да не се налага повече хора да напускат родината си поради икономическата и политическата криза.

Той се надява, че "плодовете на диалога" ще допринесат за мир и хармония на Корейския полуостров, където двете страни трябва да проведат първата си среща за повече от десетилетие на 27 април.

Франциск, който празнува шестия Великден като глава на римокатолическата църква след избирането му през 2013 г., призова слушащите го да съдействат за прекратяване на "толкова много актове на несправедливост" в света.