Папа Франциск назначи специална комисия, която ще разгледа ролята на ръкоположените за дякони жени в католическата църква. Това може да доведе до потенциално историческо решение за приемане на жени в клира, съобщава „Франс прес”.

13-членната комисия, в която ще участват седем мъже и шест жени, ще разглежда въпроса за ръкоположените за дякони жени с фокус към историята на ролята на жената в ранните години на Църквата, обявиха в съобщение от Ватикана.

Стъпката е предприета след обещание на Франциск през май по време на среща с жени от религиозни ордени.

Поддръжници на идеята жени да служат като дякони отдавна спорят, че те не са представени подобаващо в йерархията на Църквата и в процеса на вземане на решения.

Именно, ако се позволи на жените да влязат в клира със сан под свещеник, това ще представлява първа стъпка към коригиране на този дисбаланс, твърдят те, допълвайки, че няма теологическа пречка, за да не се осъществи.

През май папата заяви, че не е наясно с историята по този въпрос и „би било хубаво за Църквата да се изясни тази точка”. Но той подчерта, че не вижда към момента възможността жена да приеме сана на свещеник – категорично отхвърлено от предшественика му папа Йоан Павел II след изследване през 1994 година.

Ватиканът не съобщи кога новосформираната комисия ще започне работа или ще достигне до заключение.