Студентите по богословие трябва да бъдат възпитавани в диалога с юдаизма и с исляма, за да разберат общите корени и различията на нашите религиозни идентичности, заяви папа Франциск на научна конференция в Неапол.По думите му, така студентите ще допринесат за изграждане на общество, което цени разнообразието и насърчава уважението, братството и мирното съжителство, предаде радио "Ватикана".

"Призвани сме за диалог с мюсюлманите, за да изградим бъдещето на нашите общества и нашите градове; призовани сме да ги считаме за партньори в изграждането на мирно съвместно съществуване, дори при наличието на фанатични групи, които са врагове на диалога", подчерта папата.

"Диалогът не е магическа формула, но със сигурност помага за обновление на богословието, когато се приема сериозно, когато е насърчаван и подпомаган от преподаватели и студенти, както и с други форми на познание и с други религии, особено юдаизма и исляма." - посочи главата на Римокатолическата църква.

Говорейки пред учени и преподаватели по богословие, папата подчерта, че богословието е призвано да бъде "богословие на гостоприемството, което да развие автентичен и искрен диалог със социалните и граждански институции, с университетски и изследователски центрове, с религиозни лидери и с всички жени и мъже с добра воля, за изграждане на мира на едно приобщаващо и братско общество и за съхранение на творението".

От Неапол папа Франциск призова за "богословие на приемането", основано на диалога и Евангелската вест, което допринася за изграждането на братско общество сред народите на Средиземноморието.