Папа Франциск призова правителствата в понеделник да използват коронавирусната криза като революционна възможност за създаване на свят, който е по-справедлив в икономическо и екологично отношение и където основните здравни грижи са гарантирани за всички, съобщава АП. 

Той отправи призива си в ежегодното външнополитическо обръщение до посланици, акредитирани при Светия престол.

Франциск призова правителствата да допринесат за глобални инициативи за предоставяне на ваксини на бедните и да използват пандемията, за да възстановят, според него, болния икономически модел, който експлоатира бедните и Земята.

"Необходима е някаква нова Коперникова революция, която може да постави икономиката в услуга на мъжете и жените, а не обратното", каза той, имайки предвид промяната в парадигмата от 16-ти век, която заяви, че слънцето е в центъра, а не Земята.

Такава революционна нова икономика е "тази, която носи живот, а не смърт, която е приобщаваща, а не изключителна, която е хуманна, която се грижи за околната среда".

Франциск често призовава светът да използва пандемията като шанс да преосмисли глобална икономика, като оценява хората и планетата над печалбите, при която братството и солидарността ръководят човешките взаимоотношения, а не конфликтите и разделението.

В речта си той призова да се предоставят основни здравни грижи на всички. Той отбеляза, че онези, които са в периферията на обществото и работят в неформалната икономика, са сред най-тежко засегнатите от пандемията, с най-малко социални мрежи за оцеляване.

"Водени от отчаяние, много хора търсят други форми на доходи и рискуват да бъдат експлоатирани чрез нелегален или принудителен труд, проституция и различни престъпни дейности, включително трафик на хора", предупреди папата

Той каза, че децата са пострадали от "образователна катастрофа" със затворени училища, жените са жертви на домашно насилие, вярващите са лишени от общи поклонения и че цялото човечество е ограничено от близък човешки контакт.

"Заедно с ваксините, братството и надеждата са така нареченото лекарство, от което се нуждаем в днешния свят", каза той.

В допълнение към пандемията, Франциск изброи и други области за безпокойство, като се започне с преврата в Мианмар, който Франциск посети през 2017 г. Той призова политическите лидери да бъдат "незабавно освободени в знак на насърчаване на диалог, насочен към доброто на страната. "

Той призова войната в Сирия да приключи най-накрая, като отбеляза, че 2021 г. отбелязва своята 10-та годишнина, и призова международната общност "да се обърне към причините за конфликта честно и смело и да търси решения". Той похвали договора на ООН за забрана на ядрените оръжия и удължаването на договора Нов СТАРТ между САЩ и Русия.

Той също така призова за разоръжаване, а усилията да се насочат и срещу конвенционалните и химическите оръжия.

84-годишният Франциск засегна тези теми в дълго обръщение в по-голяма приемна, за да осигури по-голямо социално дистанциране за 88-те посланици, които присъстваха. Папата вече е ваксиниран срещу коронавируса.

И Папата се ваксинира, счита го за общ дълг в пандемията

И Папата се ваксинира, счита го за общ дълг в пандемията

Самоубийственият отказ от ваксинирането не може да бъде разбран, според Светия Отец