Френските транспортни власти планират да предложат на всеки гражданин по 500 евро субсидия за закупуване на електрически велосипед през 2020 г. Все повече райони следват този модел на зелен транспорт като по-евтин вариант, информира "Дойче веле".

От февруари 2020 г. 10 милиона жители на Париж и близките райони могат да получат достъп до 500 евро финансова помощ да си закупят електрически велосипед. Валери Пекрес, председател на регионалната транспортна агенция Île-de-France Mobilités, коментира в интервю за "Паризиен", че е излязла с предложение да се предостави субсидия за половината от цената на електрически велосипед - до 500 евро, на всички жители на Ие-де-Франс, "без значение от икономическата им ситуация".

Средно един добър електрически велосипед струва до 2000 евро.

"Искам всички жители да имат същите права за електрическа мобилност и по-чист вид транспорт, особено в малки и със среден размер райони с много възвишения", подчерта Пекрес.

Предложението ще влезе в сила от февруари, когато програмата за изпитания на електрически велосипеди "Veligo" ще приключи. От септември Veligo позволява на французите дългосрочно да наемат електрически велосипеди - до 6 месеца - за 40 евро на месец. Половината от парите се покриват от работодателя.

Париж вече изпробва подобна програма, наречена Velib.

Предвижда се в района на Париж да бъдат пуснати 10 000 електрически велосипеда, като впоследствие броят им ще бъде удвоен. Това ще превърне програмата в най-голяма в света за наемане на електрически велосипеди.

"Субсидията от 500 евро трябва да бъде повод за закупуване" на велосипед, каза Пекрес. Агенцията се надява да утрои използването на велосипеди до 2021 г.

Норвегия, Шотландия и Португалия са сред държавите, които инвестират в инфраструктура за електрически велосипеди, предоставят заеми и субсидии.

С електрически велосипед лесно може да се развие скорост до 25 километра в час. Батериите покриват разстояние от 75 километра с едно зареждане.