Парламентът на Белгия прие с мнозинство резолюция, която призовава правителството да попречи на Израел да анексира едностранно части от Западния бряг и активно да настоява ЕС да наложи санкции на еврейската държава, ако пристъпи към изпълнение на плана, пише "Таймс ъв Израел".

Камарата на представителите в Брюксел планираше да обсъди и да гласува предложение, призоваващо за признаване на палестинската държава, но беше отложено заради поправки в последния момент.

Заседанията в Белия дом за израелските анексии приключиха без решение

Заседанията в Белия дом за израелските анексии приключиха без решение

Нетаняху се надява на одобрението на САЩ

Резолюцията, "отнасяща се до израелското анексиране на окупирани територии в Палестина", бе предложена от трима политици от Зелените. Тя е прокарана със 101 гласа и 39 въздържал се. Нито един депутат не гласува против.

Резолюцията призовава белгийското правителство да поеме инициатива с трети страни, на европейски и световни нива, за предотвратяване анексирането на палестински територии от страна на Израел. Резолюцията също зове Брюксел да играе водеща роля в изготвянето на ефективни контрамерки срещу Тел Авив.

Хамас заплаши с война, ако Израел анексира Западния бряг

Хамас заплаши с война, ако Израел анексира Западния бряг

Съпротивата гледа на плана за анексия като обявяване на война

ЕС и много от страните членки са категорично против плана на Израел да анексира 30% от Западния бряг най-рано от 1 юли, но към момента все още не са наложили санкции на еврейската държава. Изисква се консенсус в ЕС за налагане на санкции на Израел, но Унгария и Австрия вероятно ще наложат вето.