Парламентът на Северна Македония отстрани и.д. ръководителя на спецпрокуратурата Катица Янева, съобщиха световните информационни агенции.

Това стана след гласуване, по време на което всички присъстващи 102-ма депутати казаха "да" за отстраняването ѝ. 

Припомняме, че през август името ѝ бе замесено в сериозен скандал.

Главният прокурор Любомир Йовески обяви пред журналисти, че на 21 август Катица Янева е била задържана по подозрение в "злоупотреба със служебно положение", като предишния ден е била разпитвана в продължение на четири часа.

В Северна Македония арестуваха спецпрокурор за изнудване

В Северна Македония арестуваха спецпрокурор за изнудване

Катица Янева ще остане 30 дни в ареста

Янева отрече да е извършила каквито и да е неправомерни действия и обяви, че "не чувства никаква вина".

По-късно съдът в Скопие реши да остави Янева в ареста още 30 дни, докато тече разследването.

През юли Янева подаде оставка от поста ръководител на спецпрокуратурата заради твърдения, че е взела подкуп от бизнесмен, разследван от колегите й за корупция. Тя обаче трябваше да остане на поста си до момента, в който бъде назначен нов спецпрокурор.

Скандалът избухва в момент, в който Северна Македония се подготвяше да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз. Очакваше се те започнат през октомври.

Всичко започва през юли, когато бизнесменът Боян Йовановски и предполагаемият му съучастник Зоран Милевски са арестувани по подозрение в изнудване.

Йовановски и Милевски са обвинени, че са взели 1.5 милиона евро от Орце Камчев, като срещу това му обещали да му помогнат да получи по-лека присъда по дело, водено срещу него. Те му обяснили, че имат влияние върху Катица Янева.

По-рано този месец италианският вестник "La Verita" публикува записи на разговори между Камчев и Йовановски, в които може да бъде чут и гласът на Янева. Спецпрокурорката тогава обяви, че разговорът им няма връзка със случая на Орце Камчев.

Скандалът разтърси правителството заради името на премиера Зоран Заев, което също бе споменато в записаните разговори.

Заев, който преди време обеща да изкорени корупцията, отрече категорично да има нещо общо с групичката на тримата.

Припомняме, че Специалната прокуратура бе създадена през 2015 г. с цел да разследва престъпления по висшите етажи на държавата. Реформите в съдебната система и борбата с корупцията са ключово изискване за всички страни, които се стремят да се присъединят към Европейския съюз.