"Слуга на народа" на президента на Украйна Владимир Зеленски може да получи 253 мандата в 450-местния законодателен орган (Върховната рада).

Това показва анализ на ТАСС при 93% от обработените от ЦИК протоколи.

Партията на Зеленски може да получи мнозинство във Върховната рада

Партията на Зеленски може да получи мнозинство във Върховната рада

Според предварителните данни "Слуга на народа" по партийна листа може да получи 122 места в парламента, а в мажоритарните райони - 121 места.

По пропорционалната избирателна система партията ще бъде представлявана от 124 депутати, а по мажоритарната - 129 депутати.

Второ място се заема от проруската "Опозиционна платформа" с общо 44 депутати (37 по партийната листа и 7 мажоритарно). На трета позиция е партията на Юлия Тимошенко "Отечество" с 25 депутати (един депутат мажоритарно и 24 по пропорционалната система). Формацията "Европейска солидарност" на експрезидента Петро Порошенко се свлече до четвъртата позиция, след като по-рано заемаше трето място. Тя получава към този момент 24 места във Върховната рада (23 по партийна листа и един мажоритарно). "Глас" на Светослав Вакарчук е петата партия с 20 места в радата (17 депутати са избрани пропорционално и трима мажоритарно).

Зеленски кани за коалиция партията „Глас“ на рокзвездата Вакарчук

Зеленски кани за коалиция партията „Глас“ на рокзвездата Вакарчук

Очертава се проевропейска коалиция…

За приемането на решения в радата са необходими 226 гласа, за внасяне на изменения в Конституцията - 300 гласа.

При 95% от обработените протоколи партията на Зеленски получава 43,13%. "Опозиционна платформа" е подкрепена от 13,06%; "Отечество" - 8,18%; "Европейска солидарност" - 8,12% и "Глас" - 5,84 на сто.

49,84% са гласували на изборите на 21 юли. Най-ниската избирателна активност в историята на украинските парламентарни избори. От имащите право на глас 29 милиона украинци са участвали 14,7 милиона души.