Върховният съд на Великобритания предостави политическо убежище на Николай Глушков - бивш първи заместник-директор на компанията "Аерофлот" и бизнес партньор на Борис Березовски.

Самият Березовски получи такова убежище още през 2003 година, което предизвика несдържан гняв от Москва.

В решението на съда се казва, че преследването на Глушков в Русия е било политически мотивирано.
Според представени документи, Административният съд е заключил, че причините за преследването на Николай Глушков са били да се окаже натиск върху Березовски, който е политически опонент на властта в изгнание.

Британското министерство на вътрешните работи отказа на коментира казуса. Според изявлението на прессекретаря, традиция на ведомството е да не коментира даването на политическо убежище на отделни лица.

На този етап няма коментира и от самия Глушков. Единствено Борис Березовски посочи пред медии, че засега неговия бивш колега предпочита да запази мълчание.
Той никога не е участвал активно в политическия живот. И сега предпочита да остане частно лице", цитира думите на бизнесмена БиБиСи.

В Русия Николай Глушков бе обвинен за мошенчистево и пране на пари. Съдът обаче не го призна за виновен по тези точки, но по други обвинения получи присъда от 3 години и 3 месеца. Глушков бе освободен още в съдебната зала, тъй като предварително бе излежал този срок в ареста.

Британските власти разгледаха делото на Николай Глушков през 2006 година, когато той се обърна с молба за предоставяне на политическо убежище.

Същата година обаче московски съд отмени оправдателната присъда и делото тръгна наново. Тогава Николай Глушков бе признат за виновен в мошеничество и разхищаване на средства на „Аерофлот" и получи условна присъда.