Президентът на Китай Си Дзинпин ще участва на организираната от САЩ среща на върха за климатичните промени в четвъртък. Дзинпин е приел поканата на президента Джо Байдън. Това е ще първата среща между двамата лидери, откакто Байдън пое властта, информират АФП и "Ройтерс".

Байдън покани десетки световни лидери да участват на двудневната виртуална среща, която започва утре, след като върна САЩ в Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

Говорител на Министерството на външните работи на Китай заяви, че Си ще присъства на видеоконференцията и ще изнесе "важна" реч.

Пекин и Вашингтон са в сблъсък по редица проблеми - от нарушаването на правата на човека до икономически противоречия.

Миналия месец в Аляска американски и китайски представители проведоха първата среща на високо равнище, която завърши с взаимни обвинения и без дипломатически пробив. Но двете държави, най-големите замърсители в света, преоткриха общ интерес в борбата с климатичните промени.

Миналата седмица специалният представител на Белия дом за климата Джон Кери пътува до Шанхай за среща с китайския си колега. Двете държави договориха конкретни действия през това десетилетие за намаляване на емисиите. Преговорите възобновиха климатичния диалог, прекратен от бившия президент Доналд Тръмп, който изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата.

Няма глобално решение за климата без участието на САЩ и Китай. Близо половината от емисиите на парникови газове в света идват от двете най-големи икономики.

Китай, най-големият замърсител, обеща да постигне пик на емисиите до 2030 г. и 30 г. по-късно да стане въглеродно неутрален.

Байдън се очаква тази седмица да обяви нови американски цели за намаляване на емисиите като част от срещата на върха.

Миналата седмица Си проведе виртуална среща с Франция и Германия.