Президентът на Китай Си Дзинпин разкритикува плана на Европейския съюз за въвеждане на система за налагане на данък върху въглеродните емисии в разговор с лидерите на Франция и Германия, информира АФП.

В сряда Европейският парламент одобри въвеждането на въглероден граничен данък, който ще защити европейските компании от по-евтин внос от държави с по-слаби климатични политики.

Схемата се разглежда като част от Зеления курс, амбициозна програма за постигане на въглеродна неутралност до 2050 г. и изпълнение на заложените цели в Парижкото споразумение за климата.

"Борбата с климатичните промени е споделена отговорност...и не трябва да се превръща в геополитически пазарлък или да се използва за атака на други държави, или налагане на търговски бариери", предупреди Си пред френския лидер Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел в кулоарите на виртуална климатична среща, според китайската телевизия CCTV.

Си Дзинпин също призова развитите държави "да дадат пример с намаляването на емисиите" и да помогнат на по-бедните държави да се справят с последиците от климатичната криза със споделяне на технологии и увеличаване на финансирането за зелени проекти.

Си каза още, цитиран от "Ройтерс", че Китай желае да засили сътрудничеството с Франция и Германия за справяне с климатичните промени.

Миналата година Китай обяви смели планове за достигне до пик на въглеродните емисии преди 2030 г. и до 2060 г. да постигне въглеродна неутралност.

Преходът от въглероден пик до въглеродна неутралност за 30 г. ще бъде "тежка битка", призна китайският президент.

В същото време специалният представител за климата на САЩ Джон Кери е в Шанхай, за да окаже подкрепа на най-големия замърсител в света. Кери е в Китай до събота за срещи със свои китайски колеги. Това е първата виза на официален представител на новата американска администрация. Основната цел на Кери е да получи подкрепа за виртуалната климатична среща на върха, организирана от президента на САЩ Джо Байдън за следващата седмица. Китай все още не е обявил дали Си ще участва.