Първата китайска космическа станция се очаква да се разбие на планетата следващата година. Расте безпокойството, че китайските власти губят контрол над 8,5-тонния модул, пише „Гардиън”.

Лабораторията Tiangong-1 е „потенциален политически символ” на растящата сила на Китай. Тя беше изстреляна през 2011 година като част от амбициозния план на Пекин да се превърне в космическа суперсила.

Обаче официални представители от космодрума в пустинята Гоби заявиха миналата седмица, че модулът е „изпълнил историческата си мисия” и ще навлезе в атмосферата на планетата по някое време през втората половина на 2017 година.

Основавайки се на нашите изчисления и анализи, повечето части от космическата лаборатория ще изгорят по време на падането”, изтъкна Ву Пин, заместник-директор на инженерния отдел за китайски космически мисии.

Информацията изглежда потвърждава спекулации от месеци, че Китай е изгубил контрол над дългия 10,4 метра модул след техническа или механична повреда.

Джонатън Макдоуел, астрофизик от Харвард, предположи, че Китай е изгубил контрол над станцията, която ще влезе в земната атмосфера „естествено”.

В този случай би било невъзможно да се предвиди къде ще паднат отломките от станцията.