Сан Франциско е първият американски град, който забранява лицевото разпознаване, информира Би Би Си.

Законодателите (8 срещу 1, двама въздържали се) в американския град гласуваха за забрана използването на лицево разпознаване. Няма да се разрешава на местните агенции, такива като транспортните власти и полицията, да използват все по-разпространяващата се технология. В допълнение всеки план за закупуване на каквато и да е било нова технология за наблюдение първо трябва да получи разрешението на градските власти.

Опонентите на мярката твърдят, че ще тези действия ще поставят под риск безопасността на хората и възпрепятстват усилията за борба с престъпленията. Поддръжниците на забраната пък обясняват, че съществуващата днес технология не е надеждна и представлява ненужно нарушение на личните свободи на хората. Те се аргументират още, че системите правят грешки, особено с жени или хора с по-тъмна кожа.

Мярката се очаква да бъде официално прокарана и да се превърне в закон след второто гласуване следващата седмица.

Новите правила няма да се отнасят за мерките за сигурност на летищата и пристанищата, тъй като те се управляват от федерални, а не от местни агенции.

Докато полицията в Сан Франциско в момента не използва технология за лицево разпознаване, в други щати полицейските сили се възползват от технологията.