Здравните служители в калифорнийския окръг Санта Клара идентифицираха двама души, починали от новия коронавирус в началото и средата на февруари, което ги прави най-ранните известни жертви на епидемията в Съединените щати, съобщава "Ройтерс".

По-рано се смяташе, че първият починал в САЩ от COVID-19 е 50-годишен мъж в щата Вашингтон на 29 февруари.

"Медицинска аутопсия е извършена на две лица, починали в дома си на 6 февруари 2020 г. и на 17 февруари 2020 г. Днес се получи потвърждение от CDC, че тъканните проби и от двата случая са положителни за SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява COVID-19)", се казва в съобщение на общественото здравеопазване на окръг Санта Клара.

Медицинските експерти в окръга също потвърдиха, че друга смърт в началото на март е причинена от COVID-19. Жертвите са починали у дома по време, когато е имало много ограничени тестове само чрез Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), се казва в изявлението, в което се добавя, че се очаква да бъдат установени допълнителни смъртни случаи от епидемията.

Параметрите за тестване, зададени по това време на CDC, ограничаваха тестовете до лица с известна история на пътуване и които са потърсили медицинска помощ със специфични симптоми.

Информацията за смъртните случаи в Калифорния биха могли да подобрят разбирането на служителите на общественото здравеопазване за това как е възникнала епидемията в САЩ.

Смъртните случаи от коронавирус в САЩ надминаха 45 000 във вторник, удвоявайки се за малко повече от седмица и се покачиха почти рекордно за един ден, според данни на "Ройтерс".

Съединените щати имат най-големия брой потвърдени случаи на коронавирус в света с над 810 000, почти четири пъти повече от Испания, страната на второ място по брой. В световен мащаб случаите надхвърлиха 2,5 милиона във вторник.

Рекорд! 2700 починали в САЩ от COVID-19 за 24 часа

Рекорд! 2700 починали в САЩ от COVID-19 за 24 часа

Статистика от университета "Джон Хопкинс"