Първият европейски "пътнически балон", създаден през май от Естония, Латвия и Литва, се спука днес, след като Латвия обяви, че налага 14-дневна карантина за всеки пристигнал от Естония, информира "Ройтерс".

Естония регистрира 21 случая на 100 000 души през последните две седмици, според Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, преминавайки прага от 16 случая, който Латвия постави за задължителна карантина.

Латвия, която една от държавите с най-ниски нива на зараза в Европейския съюз, отхвърли препоръката на Европейската комисия да вдигне прага за налагане на карантина до 25 случая на 100 000 за две седмици.

"Това е решение, за което не съм готов...не мисля, че обществото е готово да позволи повече хора да влязат в Латвия", обяви премиерът Кристиянис Каринс.

Съседните Естония, Литва и Финландия увеличиха прага тази седмица, което позволи да се запази движението между държавите.

Продажбата на билети за международни автобуси падна с 20% миналата седмица, тъй като хората се притесняват, че балонът може да се спука, коментира Раит Ремел от Lux Express, регионален автобусен превозвач.

За да спре почакването на случаите на коронавирус, Литва въведе изискването да се носят маски в обществени сгради и обяви ограничения за публични събирания.

Естония, Латвия и Литва създадоха първото общо пространство за пътуване в ЕС на 15 май.