Пърженето на яйца върху военни паметници може да се забрани. Това реши Европейският съд по правата на човека, цитиран от ДПА.

Съдът отсъди, че не са нарушени човешките права на студентка, която е осъдена за пържене на яйца върху Паметника на незнайния войн в Киев през 2010 г.

Анна Синкова получи условна присъда от три години затвор за пържене на яйца върху гробницата. В същото време двама приятели на Синкова пекоха наденички върху Вечния огън в украинската столица.

Във видео в интернет Синкова, тогава член на провокативна арт група, обясни, че тя протестира срещу прахосването на природен газ.

Но четирима срещу трима съдии в Европейския съд по правата на човека решиха, че присъдата засяга свободата на изразяване на Синкова, но самата присъда не е непропорционална.

Според съда тя трябва да потърси по-подходящ начин за изразяване на възгледите си, "без да нарушава Наказателния кодекс и без да обижда паметта на загиналите войници".

Тримата съдии, несъгласни с решението, обявиха, че действията на Синкова са легитимен сатиричен акт. Те смятат, че решението носи риск да засегне правата на хората да изрязват мнението си и да протестират мирно, въпреки че е противоречиво.

Всички съдии обаче решиха, че задържането на Синкова в ареста преди процеса не е било оправдано и наредиха Украйна да изплати компенсация в размер на 4 000 евро.