Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил "благослови" игуменка да продаде луксозния си Mercedes Benz S-класа, който е на стойност 135 000 долара, информира РТ.

Кирил нареди на известна игуменка да се раздели с черния си автомобил, припомняйки на духовниците, че те трябва да се въздържат от шофиране на луксозни коли и вместо това да използват даренията за благотворителна дейност.

Духовният водач на Русия "благослови" игуменката на Покровския ставропигиален женски манастир Теофания (Мискина) да продаде автомобила си, обяви говорител на Църквата.

Патриархът е разяснил, че даряваните на манастира пари трябва да се използват само за социални и благотворителни дейности, поясни говорителят и добави, че патриархът многократно е призовавал клира да стои далеч от луксозни коли.

Преди години Кирил направи коментар, че такива автомобили се използват от неблагожелатели, които дискредитират Руската православна църква.

Името на Теофания се появи по медиите по-рано този месец, след като се разбра, че тя шофира черен Mercedes Benz за 135 000 долара.

Игуменката управлява манастира повече от две десетилетия. Тя също ръководи семинария и два хотела за поклонници, които принадлежат на Руската православна църква.

Преди две години Владимир Путин награди Теофания с орден за "За заслуги към отечеството".