Пациент в Обединеното кралство е излекуван от ХИВ след трансплантация на стволови клетки, като това е втори такъв случай, съобщават лекари, цитирани от БиБиСи.

Пациентът от Лондон, лекуван от рак, вече е в ремисия от ХИВ в продължение на 18 месеца и вече не приема лекарства за ХИВ. Лекарите коментират, че е твърде рано да се каже, че пациентът е напълно излекуван от ХИВ, а подходът не е практичен за здрави хора с ХИВ, но в крайна сметка може да помогне за намирането на лек.

Пациентът е диагностициран с ХИВ през 2003 г. и напреднал лимфом на Ходжкин през 2012 г.

Той е лекуван с химиотерапия за рака и със стволовите клетки от донор, резистентен към ХИВ, водещи до ремисия както рак, така и ХИВ.

Учени от University College London, Imperial College London, Cambridge и Oxford University са участвали лечението. Това е вторият случай, когато пациентът, лекуван по този начин стига до ремисия от ХИВ. Преди десет години друг пациент в Берлин получава трансплантация на костен мозък от донор с естествен имунитет към вируса.

Тимъти Браун, за когото се съобщава, че е първият, който "побеждава" ХИВ/СПИН, получава две трансплантации и лъчетерапия за левкемия, много по-агресивно лечение.

"Чрез постигането на ремисия при втори пациент, използвайки подобен подход, ние показахме, че пациентът в Берлин не е аномалия и че в действителност именно подходите за лечение са елиминирали ХИВ в тези двама души", заяви авторът на проучването проф. Равиндра Гупта.

Проф. Едуардо Олавариа, също участвал в изследването, от Imperial College London коментира, че успехът на трансплантацията със стволови клетки предлага "надежда в търсенето на дългоочаквано лекарство за ХИВ / СПИН".

CCR5 е най-често използваният рецептор от HIV-1, вирусният щам на ХИВ, който доминира в света и напада клетките. Много малък брой хора, които са резистентни към ХИВ, имат две мутирали копия на CCR5 рецептор. Това означава, че вирусът не може да проникне в клетките на заразен човек.

Пациентът в Лондон е получил стволови клетки от донор с тази специфична генетична мутация, която го прави резистентен към ХИВ. Но клетки, пренасящи ХИВ, може да останат в тялото, в състояние на покой, в продължение на много години.

Британските изследователи твърдят, че е възможно да се използва генна терапия и да се насочи към CCR5 рецептора при хора с ХИВ, след като вече е ясно, че възстановяването на пациента в Берлин не е единичен случай.

Проф. Греъм Кук, професор и преподавател по инфекциозни заболявания от Imperial College London заявява, че резултатите са "окуражаващи. Ако можем да разберем по-добре защо процедурата работи при някои пациенти, а не при други, ще бъдем по-близо до крайната ни цел за лечение на ХИВ. В момента процедурата все още носи твърде голям риск при пациенти, които са добре."

Д-р Андрю Фрийдман, преподавател по инфекциозни болести и почетен лекар-консултант в Университета в Кардиф коментира, че това е "интересен и потенциално значителен доклад". Но той допълва, че ще са необходими много по-дългосрочни последващи действия, за да се гарантира, че вирусът няма да се появи отново на по-късен етап.

Това лечение очевидно не е практично за третиране на милионите хора по света, живеещи с ХИВ, такива доклади могат да помогнат за окончателното развитие на лечение за ХИВ.

Междувременно, фокусът трябва да бъде поставен върху бързото диагностициране на ХИВ и започване на комбинирана антиретровирусна терапия през целия живот.

Това може да попречи на предаването на вируса на други и да даде на хората с ХИВ почти нормална продължителност на живота.

Създадоха антитела, атакуващи 99% от вируса на ХИВ

Създадоха антитела, атакуващи 99% от вируса на ХИВ

Предотвратяват инфекция при примати, 2018 година ще се тества и върху хора, а могат да имат повече приложения