С над 50% са намалели пациентите с коронавирус в болниците в Кипър през последните дни, съобщи БНР. Почти половината население в страната вече е ваксинирано.

Съобщава се и за първи сериозен случай в страната на тежка тромбоза, вероятно свързана с ваксинация - казусът се разследва от Министерството на здравеопазването и Европейската агенция по лекарствата.

Значително е облекчен натискът върху болниците заради двойно по-ниския брой пациенти с коронавирус, съобщават от кипърското здравно министерство.

В четвъртък на лечение са били само 134 души - за трети ден под 150, докато в края на април, преди да бъде обявен двуседмичният локдаун, специализираните отделения бяха изцяло запълнени с 300 пациенти.

Увеличеният обхват на ваксинациите и особено в рисковите групи доведе до намаляване на хоспитализациите.

До сряда в Кипър са направени близо 500 000 ваксинации, като 47% от населението вече е с поставена първа доза, а над 17% са напълно ваксинирани.

На остров Кипър разхлабват мерките

На остров Кипър разхлабват мерките

Островът на Афродита се бори с пандемията

В държавната болница в Никозия остава 39-годишна британка, която е развила тромбоза в много сериозна форма, след като на 6 май е била ваксинирина с препарата на "АстраЗенека" в град Пафос, където живее. Здравното министерство разследва случая и медицинската история на жената, за да установи дали и до каква степен причината е в поставената ваксина.

Всички данни ще бъдат предоставени на Европейската агенция по лекарствата, която ще извърши и собствено разследване.

Кипър въвежда „коронапаспорти“

Кипър въвежда „коронапаспорти“

При пътуване българте трябва да си направят PCR тест