Стотици румънски пациенти с коронавирус се изписват от болница след решение на съда срещу задължителната хоспитализация, предаде AFP.

Страната се бори със скока на новозаразените с вируса.

Общо 624 пациенти, които са тествани положително за вируса, са поискали да напуснат болница и сега рискуват да предадат болестта в своите общности, заяви здравният министър Нелу Татару.

Освен това повече от половината от 50 000 души, преминали задължителна самоизолация след завръщането си от чужбина, са напуснали домовете си в нарушение на препоръките на лекарите, каза Татару.

Съобщенията му идват, след като Румъния, една от най-бедните членки на ЕС, отчете 614 нови случаи на COVID-19, което е най-голямото увеличение на ден от началото на пандемията.

Общият брой на заразите в страната от около 20 милиона души достигна 30 789, като 1834 души са починали.

В решение, влязло в сила миналата седмица, Конституционният съд постанови, че хоспитализирането и карантирането на хора без или само с леки симптоми на COVID-19 нарушават основните права и така не могат да бъдат наложени с правителствен указ.

Опитвайки се да отмени последствията от решението на съда, либералното правителство предложи ново законодателство, за да се посочи по-ясно, когато хората трябва да бъдат хоспитализирани или да бъдат поставени под карантина у дома.

Социалдемократическата опозиция, която разкритикува управлението на правителството на кризата в здравеопазването и призова за по-бързо облекчаване на блокирането, внесе няколко изменения, които биха дали задължителното съгласие на пациентите, преди да бъдат хоспитализирани или наредени да се карантират самостоятелно.

"За нас е нормално да искаме нормалния си живот обратно. За съжаление това все още не е възможно", заяви президентът Клаус Йоханис в изявление за пресата.